De vereniging van Dorpsbelangen Gieten is opgericht op 28 oktober 2002. Gieten was één van de laatste, zo niet het laatste dorp in Drenthe, dat een vereniging van Dorpsbelangen kreeg. Onder leiding van deskundige hulp van toen CMO STAMM werd de vereniging opgericht en besloten werd dat alleen verenigingen lid zouden kunnen worden. De gedachte hierachter was dat met verenigingen als lid er een groter draagvlak zou zijn. De verenigingen hebben immers allemaal leden en die zijn dan weliswaar geen lid maar de verenigingen kunnen hun leden gemakkelijker en sneller informeren als er in het belang van het dorp het één en ander speelt. Naast informeren moest de vereniging zich ook op de kaart zetten middels acties en publiciteit.
Een eerste concrete actie was het opnieuw laten luiden van de kerkklok op elke zaterdagmiddag om 16:00 uur. Dat was vroeger een gebruik/traditie ten teken dat de dominee de preek voor zondag klaar had. Al snel daarna werd er in navolging van andere dorpen een ‘dorpsvlag’ ontworpen, gedrukt en aan de inwoners tegen betaling aangeboden.
In het najaar is er altijd een overleg met de wethouder die kern- en buurtgericht werken in de portefeuille heeft. Deze gaat ook over accommodatiebeleid in relatie tot dorpshuizen.
In de beginjaren van Dorpsbelangen organiseerden we samen met de scholen een zogenaamde ‘opschoondag’. Op de zogenaamde landelijke opschoondag gingen veel leerlingen gewapend met vuilniszak en afvalgrijper de natuur in. Door hieraan mee te doen werden de leerlingen zich bewust van de rotzooi die in de natuur en op straat achtergelaten wordt.
Dorpsbelangen heeft actief deelgenomen in het overleg over de overlast bij de Wendeling en de bouw van de voetbalkooi aan de Oeleboom. In een zelfde soort overleg is ook de skatebaan bij de Goorns tot stand gekomen en werden we de aanvrager van de beweegtuin voor ouderen bij Dekelhem. Bij dit soort initiatieven wordt er samen gewerkt met Impuls, de organisatie die zich inzet voor het welzijn van al onze inwoners in de gemeente Aa en Hunze.
In 2015 hebben we met meerdere bestuursleden in de klankbordgroep ‘asielzoekerscentrum Gieten’ gezeten. Dat was intensief en ook lastig, de voorstanders en tegenstanders in Gieten lieten zich niet alleen daar horen. Uiteindelijk is het centrum er niet gekomen. Sinds kort is er aan de Verlengde Asserstraat een nood opvanglocatie voor maximaal vijftig asielzoekers. Dit om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Wij zijn daarover vroegtijdig ingelicht. Dat gebeurde ook met de bewoners aan de Verlengde Asserstraat. Zij staan positief tegenover de nieuwe tijdelijke bewoners en worden bij veel zaken direct betrokken. Dat was in 2015 wel anders.
Toen Staatsbosbeheer samen met de gemeente dreigde de Houtvester Janssen weg ( Eexterhalte-Hemelriek-Gasselte/Grolloo ) af te sluiten voor autoverkeer hebben we ons samen met Dorpsbelangen Eext sterk gemaakt voor het openhouden van de weg. Er zijn verkeersremmende maatregelen genomen maar de weg is opengebleven. Verkeer en vervoer en alles wat daar bij komt kijken is een punt wat blijvend aandacht verdient, het gaat immers al onze inwoners aan.
Vele jaren hebben twee bestuursleden zich niet alleen altijd ingelezen in de materie van het aanleggen van het transferium en de verdubbeling van de N33. Zij hebben ook concrete voorstellen gedaan die soms wel en soms niet werden overgenomen. Een voor Gieten belangrijke verbetering: het ‘omklappen’ van de Burgemeester Albrechttunnel, de Oude Groningerweg niet meer onder de N33 door maar over de N33, heeft het niet gehaald. Dat is altijd een gemiste kans gebleven. Het was de verkeersveiligheid bij de tunnel met al het zwembadverkeer zeker ten goede gekomen.
Verkeerslawaai ervaren veel inwoners als storend, ook nu als het gaat over de ongelijkvloerse kruising in de N34 is dat een thema.